ثانیه هایی كه طولانی ترین غار نمكی دنیا را تهدید می كند
به گزارش هنر شهر معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام نمود: با شكایت از اجراكنندگان پروژه ایجاد مركز پرورش میگو در حریم طولانی ترین غار نمكی جهان، توقف پروژه را تا بررسی های نهایی درخواست كردیم.
به گزارش هنر شهر به نقل از ایسنا، دهم آبان ماه امسال رئیس دادگستری شهرستان قشم از ورود دستگاه قضایی به نحوه واگذاری برخی اراضی ساحلی در قشم آگاهی داد و به دنبال آن یك ماه بعد، یعنی در ۲۲ آذر، علی رضا امری كاظمی - مدیر ژئوپارك قشم – به ایسنا اعلام نمود كه «واگذاری اراضی و سواحل دریا در جزیره قشم، تنها ژئوپارك ایران را در خطر خروج از یونسكو قرار داده»؛ هشداری كه بنظر می رسد در آن زمان برای هیچ كدام از متولیان محیط زیست، منابع طبیعی و حتی میراث فرهنگی اهمیت نداشت، تا با پیچیدن این خبر در فضای مجازی هجمه ها به سمت آن بیشتر شد و پس از گذشت این مدت زمان از آغاز هشدارها و اقداماتی كه تا كنون در تجاوز به این محوطه طبیعی وارد شده، بنظر می رسد متولیان این حوزه تازه در حال بیدار شدن از خواب زمستانی اند.
محمدحسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی - در گفت و گو با ایسنا درباره آخرین اقدامات صورت گرفته برای حفظ این اثر طبیعی جهانی و ملی می گوید: علاوه بر دستوری كه برای حضور سریع تیم گروه میراث طبیعی این وزارتخانه در محوطه غار نمكی قشم داده شده، مقرر است مسؤولان میراث فرهنگی استان هرمزگان نیز همراه با دادستانی بامداد سه شنبه هشتم بهمن این محوطه طبیعی را از نزدیك بررسی نمایند و پس از بررسی همه چیز، با كار كارشناسی از این دخالت در میراث طبیعی جلوگیری نمایند.
وی همینطور می گوید: در زمان صدور مجوز برای ایجاد مركز پرورش میگو در این محوطه تاریخی طبیعی، هیچ استعلامی از میراث فرهنگی گرفته نشد، وگرنه اساسا با این پروژه مخالفت می شد و اجازه چنین كاری را نمی دادیم.
رضا برومند ـ مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان ـ در این ارتباط با اشاره به این كه مختصات گنبد نمكی و ژئوپارك قشم در سازمان منطقه آزاد قشم موجود است و در صورت وجود داشتن طرح مذكور در این منطقه می توان مانع از ادامه فعالیت شد، گفته است: پرونده ثبت ژئوپارك قشم در یونسكو از طرف میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم پیگیری می شد و این كه محل اجرای طرح در حریم گنبد نمكی و ژئوپارك قرار دارد باید از میراث فرهنگی قشم استعلام گرفته می شد.
علیرضا امری كاظمی ـ مدیر ژئوپارك جهانی قشم و سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ اما گفته است: از سازمان منطقه آزاد قشم هیچ مجوزی گرفته نشده و حتی اگر ارگانی هم به آنها مجوز داده باشد، تخلف محرز است چون این اقدامات در حریم ژئوپارك و حریم میراث طبیعی و ملی غار نمكدان انجام شده است. بدین سبب یا استعلام گرفته نشده یا اگر هم مجوزی به آنها داده شده، مغایر با قانون بوده است.
حسین علی عبدالحی معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران كه به احتمال خروج ژئوپارك قشم از یونسكو واكنش نشان داده، با تاكید بر این كه سازمان شیلات ایران هیچ گونه مجوزی در رابطه با چنین پروژه ای صادر نكرده است، یادآور شده است: به استناد قانون حفاظت از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران و قانون نظام جامع دامپروری و بخشنامه های صدور مجوزهای تولید دام طیور و آبزیان، هرگونه صدور مجوز برای كارهای تكثیر و پرورش آبزیان (میگو، ماهی و...) نیازمند استعلام از مراجع هشت گانه به استناد ماده ۱۱ دستورالعمل اجرایی ماده ۵ قانون جامع دامپروری و تبصره های ۱ و ۲ مربوطه از اداره كل محیط زیست استان و یا شهرستان، شركت آب و فاضلاب استان و یا شهرستان، شركت توزیع نیروی برق استان و یا شهرستان، اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و یا شهرستان، مدیریت امور اراضی استان و یا شهرستان، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان و یا شهرستان، بنیاد مسكن و شركت مخابرات است. بر طبق تبصره ۱ نیز مسئولیت نظارت بر رعایت ضوابط مربوط به هر یك از دستگاه های مذكور توسط متقاضی بر عهده همان دستگاه است.
هم اینك واگذاری اراضی در محدوده طولانی ترین غار نمكی جهان به مركز پرورش میگو بعنوان جدی ترین تهدید برای خروج ژئوپارك قشم از یونسكو مطرح است. واگذاری اراضی در جزیره قشم از سال ۱۳۹۶ درحالی آغاز شد كه همان سال، پروژه ژئوپارك این جزیره موفق شد به لیست ژئوپارك های یونسكو بازگردد. این ژئوپارك یك دفعه در سال ۱۳۸۵ ثبت جهانی شده بود اما در سال ۱۳۹۱ به سبب آن چه مشكلات مدیریتی اعلام شد، كارت قرمز گرفت و از این لیست خارج شد. اینك كارشناسان معتقدند، واگذاری اراضی ای كه بیشتر با هدف راه اندازی اقامتگاه، مركز پرورش میگو و آبزیان، پلاژ و شهرك های صنعتی بوده، این ژئوپارك را بار دیگر در معرض تهدید قرار داده است.
منبع: هنر شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب