کاروانسرای دیرگچین قم در راه ثبت جهانی
هنر شهر: قم مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم از قرارگیری نام کاروانسرای دیرگچین در مجموعه ثبت جهانی کاروانسراهای جاده ابریشم آگاهی داد.
علیرضا ارجمندی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم اظهار نمود: قرار گرفتن نام کاروانسرای دیرگچین معروف به مادر کاروانسراهای ایران در لیست مجموعه ثبت جهانی کاروانسراهای کشور از طرف وزارت میراث فرهنگی فرصت ارزشمندی برای احیای جاده ابریشم و معرفی ظرفیت های فرهنگی تاریخی استان قم در سطح بین المللی خواهد بود.
وی افزود: شواهد تاریخی و قدمت بالا، سبک خاص معماری، جاذبه های متنوع کاروانسرای تاریخی دیرگچین سبب شده تا بحث جهانی شدن این کاروانسرا از منظر فرهنگی مطرح و اسناد و مدارک لازم نیز برای سازمان یونسکو تهیه و ارسال شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم با اشاره به اینکه توسعه پایدار و رونق گردشگری از با اهمیت ترین مزایای ثبت جهانی است، اضافه کرد: ثبت میراث فرهنگی و طبیعی در لیست جهانی یونسکو به حفاظت بهتر و بیشتر آثار می انجامد.
ارجمندی اظهار داشت: کاروانسرای تاریخی دیرگچین یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین کاروانسراهای ایران با قدمتی ۱۷۵۰ساله است که ساخت آن به دوره ساسانی مقارن با زمان اردشیر بابکان می رسد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم افزود: در آن زمان این بنا بعنوان دژی مستحکم در راه جاده پر رفت و آمد جاده ابریشم قرار گرفت، اما در دوره اسلامی بعنوان کاروانسرا مکانی برای استراحت و پناهگاه مسافران مبدل شد.
ارجمندی در مورد وجه تسمیه این کاروانسرا بیان کرد: باتوجه به اینکه اصلی ترین مصالح به کار رفته در این بنای تاریخی گچ بوده به کاروانسرای دیر گچین شهرت یافته است.
او اظهار داشت: این کاروانسرای تاریخی با وسعت ۱۹ هزار متر مربع باتوجه به قرار گرفتن در راه جاده ابریشم، وسعت و وجود خدمات و امکانات گوناکون شامل برج دیده بانی، مسجد، حیاط خلوت، آسیاب سنگی، هشتی ورودی، حمام، حجره و اتاق به مادر کاروانسراهای ایران مشهور است.
یادآور می شود، کاروانسرای دیرگچین بر سر راه جاده تاریخی ری به قم در مرکز پارک ملی کویر به شماره ۱۰۴۰۸ در سال۱۳۸۲ در لیست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
منبع: honareshahr.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب