۱۳رجب، سالروز ولادت مولود كعبه
امام علی(ع) از دیدگاه اندیشمندان غیرمسلمان
به گزارش هنر شهر او بخشنده تر از ابرهای پرباران بهاری بود و در این میدان هم هماوردی برای او نمی توان سراغ كرد. شعبی در این باره گفته است: علی(ع) بخشنده ترین مردمان بود. معاویه سرسخت ترین دشمن آن حضرت، هم اظهار داشته بود: اگر علی انباری پر از زر و اتاقی انباشته از كاه می داشت، قبل از آنكه كاه را ببخشد، زر را می بخشید.بیت المال را می رفت، در آن نماز می گزارد و می اظهار داشت: ای زرد و ای سپید (طلا و نقره)! غیر از مرا بفریبید. با آنكه بر همه امپراطوری اسلامی، به جز شام، فرمانروایی داشت، از خود میراثی بر جای نگذاشت و جز او، كس دیگری به مضمون آیه نجوا عمل نكرد.از دسترنج خود هزار بنده را آزاد كرد و هیچگاه به نیازمندی پاسخ رد نگفت.
به گزارش هنر شهر به نقل از ایسنا، بنا به نوشته مورخین، سیزدهم رجب سال ۳۰ عام الفیل سالروز تولد شاگرد ممتاز مكتب پیامبر اسلام(ص) است، همان كسی كه گفت "دین خدا به وسیله شخصیت ها شناخته نشود بلكه به وسیله نشانه حق شناخته شود ازاین رو حق را بشناسید تا صاحب حق را بشناسید." این روز مختص بزرگ مرد تاریخ، مولا علی (ع) است؛ امامی كه از یمن بركت قدم هایش حتی دیوار كعبه تاب نیاورد و آغوشش را به روی بهترین خلق خدا باز كرد تا جهانیان تا ابد بزرگی و عظمت او را به یاد داشته باشند.
پدر آن حضرت ابوطالب فرزند عبدالمطلب بن هاشم بن عبد مناف (عموی پیامبر(ص)) و مادرش هم فاطمه دختر اسد بن هاشم بود. ازاین رو امام علی(ع) از هر دو طرف هاشمی نسب است.
القاب مشهور آن حضرت "اسدالله، مرتضی، امیرالمؤمنین و اخو رسول الله" بوده و كنیه های ایشان هم "ابوالحسن و ابوتراب" است.
به دنیا آمدن امیر مومنان علی ضد السلام در درون خانه خدا فضیلتی است كه محدثان شیعه و دانشمندان علم انساب آنرا در كتابهای خود نقل كرده اند و در بین دانشمندان اهل تسنن گروه زیادی به این حقیقت، تصریح كرده و آنرا یك فضیلت بی نظیر خوانده اند.
سرتاسر دوران زندگی حضرت علی (ع) برای تمام آزادگان جهان درس است و عدالت خصوصیت برجسته ایشان است و نخستین یار و یاور رسول ختمی مرتبت بود؛ یكی از اموری كه می شود از زندگی حضرت برای جامعه امروز مثال زد و الگوبرداری كرد، سیره و سیاست حضرت در حكومت داری است.
در بخش كوتاهی از سخنان استاد شهید مرتضی مطهری درباره سیره حكومتی حضرت علی(ع) كه در مجموعه آثار ایشان هم با عنوان "مشكلات علی (ع) "درج شده آمده است:
انعطاف ناپذیری در اجرای عدالت
امام علی (ع) مشكلات دیگری داشت كه از یك جهت مربوط به روش خودش بود و از جهت دیگر تغییری كه مسلمین پیدا كرده بودند. علی (ع) مردی بود انعطاف ناپذیر، پس از پیغمبر سال ها بود كه جامعه اسلامی عادت كرده بود به امتیاز دادن به افراد متنفذ و علی (ع) در این زمینه یك صلابت عجیبی نشان می داد. می اظهار داشت: "من كسی نیستم كه از عدالت یك سر مو منحرف شوم."
حتی اصحابش می آمدند می گفتند: آقا، یك مقدار انعطاف داشته باشید. می اظهار داشت: «اتامرونی ان اطلب النصر بالجور... و الله ما اطور به ما سمر سمیر»؛ "از من تقاضا می كنید كه پیروزی و موفقیت در سیاست را به قیمت ستمگری و پایمال كردن حق مردم ضعیف به دست آورم!؟...به خدا قسم تا شبی و روزی در دنیا هست، تا ستاره ای در آسمان در حركت است، چنین چیزی عملی نیست. "
صراحت و صداقت در سیاست
مشكل سوم خلافت او مساله صراحت و صداقت وی در سیاست بود كه این را هم باز عده ای از دوستانش نمی پسندیدند، می گفتند: «سیاست این همه صداقت و صراحت برنمی دارد، یك مقدار خدعه و دغل بازی هم باید در آن قاطی كرد. چاشنی سیاست دغل بازی است» (این هایی كه عرض می كنم تمامش در نهج البلاغه است) و حتی بعضی می گفتند: "علی سیاست ندارد، معاویه را ببین چقدر دولتمرد است! "
می فرمود: "و الله ما معاویة بادهی منی، و لكنه یغدر و یفجر، و لو لا كراهیة الغدر لكنت من ادهی الناس، و لكن كل غدرة فجرة و كل فجرة كفرة و لكل غادر لواء یعرف به یوم القیامة. "
"به خدا قسم اشتباه می كنید، معاویه از من زیرك تر نیست، او دغل باز است، فاسق است، من نمی خواهم دغل بازی كنم، من نمی خواهم از جاده حقیقت منحرف شوم، فسق و فجور مرتكب بشوم. اگر نبود كه خدای تبارك و تعالی دغل بازی را دشمن می دارد، آن وقت می دیدید كه زرنگ ترین مردم دنیا، علی است. دغل بازی، فسق است، فجور است، و این گونه فجورها كفر است و من می دانم كه هر فریب كاری در قیامت محشور می شود در حالیكه یك پرچمی دارد(ظاهرا مقصود این است كه فریب خوردگان هم در زیر پرچم فریب دهنده هستند.)
هفت خصوصیت خاص امام علی (ع) از زبان پیامبر(ص)
پیامبر گرامی اسلام می فرمایند: علی جان تو هفت خصوصیت داری كه هیچ كس این هفت تا را ندارد. اگر هم داشته باشد تو در قله هستی و وی در دامنه پس هیچ گاه به تو نمی رسد.
هفت خصوصیت خاص حضرت علی (ع) از زبان پیامبر (ص) بدین شرح است:
*اولین شخصی هستی كه ایمان آوردی و به دین من پیوستی؛ تو در خانه خدا به دنیا آمدی این بالاترین ایمان است.
*وفادارترین شخص به عهد خدا هستی.
*در همه حال و همه جا امر خدا مهمترین چیز است.
*دارای عدالت علوی هستی.
*بصیرت قضاوت در حكومت خود داری.
*به درد مردم رسیدگی می كردی و بین هیچ كس فرق نمی گذاشتی.
*در پیش خدا مقرب هستی.
امام علی(ع) از دیدگاه اندیشمندان غیرمسلمان
حضرت علی ضد السلام شخصیتی بزرگ و بی بدیل است كه در طول تاریخ همواره مورد مدح و ستایش بزرگان قرار گرفته و حتی كسانی كه به امامت علی (ع) باور ندارند هم او را در نوع خود یگانه و بی نظیر می دانند. بخشی از گفتار اندیشمندان غیرمسلمان درباره حضرت علی (ع) در ادامه می آید.
جبران خلیل جبران كه از علمای بزرگ مسیحیت، مرد هنر و صاحب ذوق بدیعی است لب به ستایش حضرت گشوده و چنین می گوید: " به عقیده من علی بن ابیطالب (پس از پیامبر) اولین مرد از قوم عرب است كه وجودش، همه فضائل كامل بودن را در قوم خویش دمید و آهنگ آنرا به گوش مردمی رسانید كه قبل از آن مانند آنرا نشنیده بودند و در میان تاریكی های جاهلیت از روش روشن او متحیر ماندند؛ پس كسی كه طریق علی را پسندید به فطرت سلیم بازگشت و آن كه از باب خصومت وارد شد جاهیلت را ترجیح داد. "
جبران معتقد بود كه: "دو طایفه شیفته روش علی بودند یكی خردمندان پاكدل و دیگری نیكوسرشتان باذوق، علی بن ابیطالب شهید عظمت خویش گشت. او از دنیا رفت در حالیكه نماز بر زبانش جاری و دلش از شوق خدا لبریز بود. مردم عرب، حقیقت مقام او را درك نكردند تا گروهی از مردم كشور همسایه آنها (ایران) برخاسته، این گوهر گرانبها را از سنگ تشخیص داده و او را شناختند. "
شبلی شمیل، دانشمندی است كه در سال ۱۳۳۵ هجری درگذشت، وی شاگرد برجسته مكتب داروین بود و اولین كسی است كه نظریه "قوه" را در شرق منتشر كرد، سپس برخلاف مكتب استاد خود كه فردی الهی بود، به انكار مقدسات و جهان ماوراء طبیعت برخاست وتا لحظه مرگ از مكتب مادیگری پیروی كرد.
وی با اصراری كه در انكار توحید داشت، در مقابل شخصیت علی (ع) سر تعظیم فرود آورده و درباره ایشان چنین می گوید: "امام و پیشوای انسان ها علی بن ابیطالب بزرگ بزرگان و یگانه نسخه ای است كه با اصل خود «پیامبر(ص)» مطابق است. هیچگاه اهل شرق و غرب، سخنرانی نظیر وی در گذشته و حال ندیده است."
میخائیل نعیمه، كه از دانشمندان مسیحی است در مقدمه ای كه بر كتاب " صوت العدالة الانسانیة" نوشته درباره حضرت علی (ع) چنین می گوید: " پهلوانی امام(ع) تنها در میدان جنگ نبود بلكه وی در روشن بینی، پاكدلی، بلاغت، سحر بیان، اخلاق فاضله، شور ایمان، بلندی همت، یاری ستمدیدگان و ناامیدان، متابعت حق و راستی و بالجمله در همه صفات پهلوان بود. با اینكه مدت زیادی از حضور او گذشته، اما هر گاه بخواهیم بنیاد زندگی نیكو و سعادتمندی را بگذاریم باید به روش او رجوع كرده و دستور و نقشه را از او بگیریم."
جرج جرداق مسیحی، نویسنده معروف لبنانی در كتاب "صوت العدالة الانسانیة" درباره حضرت علی (ع) چنین می نویسد: ای دنیا چه می شد اگر همه نیروهایت را در هم می فشردی و دوباره شخصیتی مانند علی با آن عقل، قلب، زبان و شمشیر نمودار می كردی؟ "
كارلایل، فیلسوف انگلیسی، هر گاه به نام حضرت علی (ع) می رسید بزرگی حضرت چنان او را به وجد می آورد و نیروی عظمت آن حضرت چنان تحریكش می كرد كه از بحث علمی بیرون می شد و بی اراده آغاز به مدیحه سرایی او می كرد، او درباره حضرت علی(ع) چنین می گوید: " ما نمی توانیم علی را دوست نداشته باشیم و به وی عشق نورزیم چونكه هر چه خوبی هست كه ما آنرا دوست داریم همه در علی جمع است. او جوانمرد شریف و بزرگواری بود كه دلش سرشار از مهر و عطوفت و دلیری بود، از بشر شجاع تر، اما شجاعتش آمیخته با مهر و عطوفت و لطف و احسان بود. قبل از رحلت خود درباره قاتلش از او نظر خواستند، فرمود: اگر زنده ماندم خود می دانم چه كنم و اگر درگذشتم اختیار با شماست، اگر می خواهید او را قصاص كنید یك ضربت بیشتر به او نزنید و اگر عفو كنید به تقوا نزدیك تر است. "
لامنس كشیش بلژیكی است كه در زبان عربی و تاریخ عرب مهارت داشت. او درباره حضرت علی (ع) می گوید: " برای عظمت علی این بس كه تمام اخبار و تواریخ علمی اسلامی از او سرچشمه می گیرد. او حافظه و قوه شگفت انگیزی داشت. علمای اسلام از مخالف و موافق، از دوست و دشمن مفتخرند كه گفتار خویش را به علی مستند دارند چون كه گفتار او حجیت قطعی داشت، او باب مدینه علم بود و با روح كلی پیوستگی تام داشت."
مادام دیالافوا، در مقام تعریف حضرت علی (ع) چنین می نویسد: " احترام علی (ع) در نزد شیعه به منتهادرجه است و حقاً هم باید این طور باشد چونكه این مرد بزرگ علاوه بر جنگ ها و فداكاری هایی كه برای پیشرفت اسلام كرد، در دانش، فضائل، عدالت و صفات نیك بی نظیر بود و نسلی پاك و مقدس هم از خود باقی گذاشت. فرزندانش هم از او پیروی كردند و برای پیشرفت مذهب اسلام مظلومانه تن به شهادت دادند. علی(ع) كسی است كه در قضاوت به منتهادرجه عدالت رفتار می كرد و در اجرای قوانین الهی اصرار و پافشاری داشت. علی كسی است كه اعمال و رفتارش نسبت به مسلمانان منصفانه بود، او كسی است كه تهدید و نویدش قطعی بود."
پطروشفسكی، استاد دانشگاه لنینگراد می گوید: "علی (ع) تا سرحد شور و عشق پای بند دین، صادق و راستگو بود... و مقام صفات اولیاءالله در وجودش جمع بود."
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب